معرفی استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت iso45001:2018 ( قسمت اول )

ISO45001:2018

استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت ISO45001:2018 با عنوان استاندارد بین المللی ایمنی و بهداشت شغلی معرفی شد که  شامل الزامات و قوانینی است که به سازمان ها کمک میکند 

 ایمنی محیط کار را  افزایش داده و ریسک ها ، حوادث و بیماریهای  ناشی از کار  را کاهش دهند  .

هر ساله تعداد قابل توجهی از افراد بر اثر حوادث شغلی جان خود ر ا از دست می دهند لذا آماری که اخیرا  از سوی سازمان بین المللی کار (ILO)  حاکی از این است:

که سالانه ۲٫۷۸ میلیون کارگر دچار حوادث شغلی و بیماریهای شغلی شده و جان خود را از دست می دهند.

و حدود ۳۷۴ میلیون کارگر نیز از حوادث شغلی غیر کشنده رنج می برند و نه تنها از شغل خود لذت نمی برند بلکه دارای ایمنی و امنیت شغلی نمی باشند که علاوه بر اینکه این حوادث هزینه های مشهود و نامشهودی را  دارد  به دنبال آن نارضایتی شغلی را به همراه خواهد داشت .

(لذا بروز حوادث و بیماریهای حین کار  یا ناشی از کار که منجر به از کار افتادگی موقت یا دائم یا معلولیتهای جسمی و یا مرگ می شود نه تنها فرد و خانواده اش را متضرر می کند بلکه مشکلات بسیار زیاد و جبران ناپذیری را برای سازمان و اقتصاد جامعه به همراه خواهد داشت .)

  • سازمان بین‌المللی کار(ILO) ، هشدار داده است  که  مرگ هر نیروی کار ، مستقیما به اقتصاد هر کشور آسیب هایی جبران ناپذیر می‌زند و با مرگ هر نیروی کار ، حدود ۷۵۰۰‌ روز کاری نیز از بین می‌رود . 
  • بنابراین تامین سلامت شغلی در سازمانها و محیط های کاری مستقیما ارتباط مثبتی با افزایش تولید ناخالص داخلی کشور دارد . بر اساس این آمارها حدود ۵ درصد تولید ناخالص داخلی هر کشور صرف هزینه های حوادث و بیماریهای شغلی می شود . 

تمامی این موارد  در صورتی است که این مشکلات و حوادث  با به کار بستن موازین بهداشت حرفه ای و پیاده سازی و استقرار صحیح و مناسب و معرفی استاندارد ISO45001:2018 در محیط کار کاهش می یابد و اینگونه می توان جان بسیاری از افراد را نجات داد.

و به اقتصاد کشور کمک نمود و از هزینه های حوادث و بیماریهای شغلی جلوگیری کرد .تا قبل از سال ۲۰۱۸ استاندارد OHSAS 18001 که از اجماع چندین سازمان بین المللی تدوین شده بود، بعنوان استانداردی مرجع برای کنترل  و کاهش حوادث  ناشی از کار شناخته شده بود.

بسیاری از سازمان ها این استاندارد را با عنوان استاندارد ایمنی و بهداشت شغلی در کنار استانداردهای ایزو ۹۰۰۱ و ۱۴۰۰۱ پیاده سازی می کردند، زیرا مبحث  ایمنی و بهداشت شغلی برای آنها مهم  بود .

با توجه به اینکه سازمانهای زیادی از استاندارد OHSAS 18001  استقبال نمودند و همچنان جای خالی این استاندارد  در بین استانداردهای ایزو احساس میشد تا اینکه در مارس ۲۰۱۸ این سازمان تصمیم به معرفی استاندارد ISO45001:2018 کرد .

درمعرفی استاندارد iso45001:2018 بیان شده است که هر سازمان مسئول ایمنی و بهداشت شغلی کارکنان  و افرادی است که ممکن است تحت تاثیر فعالیتهای آن سازمان قرار بگیرند و بیان نموده که این مسئولیت شامل ترویج  و محافظت سلامت فیزیکی و روانی آن ها می باشد .

  • هدف بکارگیری سیستم مدیریت OH&S توانمندساختن سازمانها در فراهم کردن محیط های کاری سالم و ایمن ، پیشگیری از صدمات و بیماری های ناشی از کار ،مدیریت ریسکها و خطرات و  بهبود عملکرد ایمنی سازمانها می باشد .

اگر شما سازمانی دارید که سلامت و ایمنی کارکنان  و جان کارکنان و اقتصاد جامعه  و کاهش هزینه های مستقیم و غیر مستقیم سازمانتان برایتان مهم است استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت iso45001:2018 را پیاده سازی کنید .

عبارت OH & S مخفف این عبارت است: Occupational Health and Safety

استاندارد ISO45001 به سازمانها کمک می کند  تا بتوانند سیستم ایمنی و بهداشت شغلی را پیاده سازی و اجرا نمایند و از همین طریق میزان آسیب ها و حوادث شغلی کاسته شود.

 این استاندارد مطابق سری جدید استانداردهای سیستم مدیریت سازمان ایزو تدوین شده است و شامل ۱۰ بند است که به خوبی می تواند با دو استاندارد محبوب دیگر یعنی ISO  ۹۰۰۱:۲۰۱۵  و ISO 14001:2015  همپوشانی خوبی داشته و بصورت یکپارچه در سازمان ها پیاده سازی و اجرا شود.

بندهای استاندارد iso45001:2018 شامل ۱۰ بند است که در ادامه عنوان آنها را می توانید ببینید:

بند ۰ : مقدمه

بند ۱ : دامنه کاربرد

بند ۲ : مراجع قانونی

بند ۳ : اصطلاحات و تعاریف

بند ۴ : محیط سازمان

بند ۵ : رهبری و مشارکت کارکنان

بند ۶ : برنامه ریزی

بند ۷ : حمایت و پشتیبانی

بند ۸ : عملیات

بند ۹ : ارزیابی عملکرد

بند ۱۰ : بهبود

 درمقاله بعدی به تشریح خلاصه ای از استاندارد ISO45001:2018  خواهیم پرداخت .

مراحل مشاوره و پیاده سازی استاندارد ISO45001:2018 توسط تیم مشاوره کاوشگران بهبود کیفیت 

 تهیه کننده : مرضیه حسینی-مشاور سیستم های مدیریتی  سری ISO ، مدیریت منابع انسانی و استراتژیک